Direktlänk till inlägg 9 december 2008

2008 års cigarrer

Av Hazzard - 9 december 2008 11:46

Så har det blivit dags att ta fram den bästa cigarren som jag har rökt under 2008. Det har varit ett ganska intressant år med några nya liner hos en en del tillverkare, samt att det har dykt upp några nya märken. Dessutom har det blivt mer inköp av cubaner än tidigare.

Bedömningaran av cigarrer finns att läsa om under kategorin cigarrer som är med i min egna lilla omröstning. Som ni kan se så ligger dom flesta cigarrer på 9/10 i tidigare bedömning. En anlednign till att jag har fått så mång i det häradet kan bero på att jag  har lyssnat mer på  andra, samt att man tar till sig det man läser om på nätet och i magasiner om cigarrer. Och att man har höjt sin nivå på vad det gäller inköp av cigarrer. Nu lägger jag lite mer pengar på att uppnå kvalite i stället för kvantitet.

I år så kommer jag inte att med vad styckpriset är på cigarren. Lite over kill. Låt oss börja:


10 Coronado by La Flor Dominicana Corona Especial 

Dofter av halm och choklad på täckblad och vid foten. Ljusbrunt täckblad med fin struktur. Ganska kompakt i kontruktionen. Smaker av salmiak i början som övrgick till ceder för att sedan övergå till mer örtiga toner där cedern fanns i svansen. Mild/medium med fyllighet.

Omdöme: En behaglig cigarr med en välbalanserad skiftning i smak stegen. Väldigt fyllig som ger en härlig rök stund.

Betyg: 9/10


9 Alec Bradley Tempus Imperatore

Dofter av stall och jord. Täckbladet är maduro med en lätt oljig yta och ganska grov i strukturen. Smaken är i början rätt brödig med rostade toner och grönt tea. Övergår sedan till kaffeböna med inslag av ljust trä. Medel.

Omdöme: "En ung cigarr som kommer att bli bättre om den får ligga till sig." skrev jag när jag rökte den första gången 2008-09-05. Och det har den gjort efter bara att par månader i skåpet.

Betyg: 7/10


8 Illusione f9

Liten doft av torkat hö med en kryddig nyans. Lätt mörkt täckblad med en sträv yta. Ganska kompakt. Smaker av kaffe och trä i början som övergår mer åt läder, med en svans av söt lakrits. Medel

Omdöme: En välbalanserad cigarr med härliga smaker.

Betyg: 9/10


7 Trinidad Reyes

Friska, gräsiga dofter med lite inslag av mynta. Ljusbrunt och lätt oljigt täckblad.Huvudet avslutas med en liten pig tail. Med "maskulin" smak med ceder, jord och läder som avslutas med en liten lätt fruktig svans. Medium med full smak.

Omdöme: En väldigt behaglig cigarr med välbalanserade smaker.

Betyg: 9/10


6 La Flor Donicana Ligero L-600

Kryddiga dofter som toppas med ceder och choklad. Lätt oljigit, medelbrunt täckblad. Inte för kompakt. Lätta trä toner, örtig med en kryddig svans. Medela med full smak.

Omdöme: En cigarr som växer genom rökningen till en suverän cigarr. Dock kan man klaga lite på askan som hade en förmåga att bli lite för flagig.

Betyg: 9/10


5 Carlos Toraño Noventa 90 Latino

Lätt stall med inslag av jord och en aning av körsbär. Cigarren är kompakt med ljust täckblad som är något grov i strukturen. I smaken finns kaffe med lätt körsbär och en lite pepprig avslutning. Medel.

Omdöme: Lätt rökt cigarr med goda smaker som  gifter sig bra med varandera.

Betyg: 9/10


4 Partagas 8-9-8

Doften är knäckig med inslag av jord och lite kamomill. Ljust täckblad med grov struktur. Lätt svampig. Rostade kaffebönor med en brödig ton som övergår till kakao med en svans av klöver. Full styrka.

Omdöme: En väldigt bra cigarr med stor styrka. Bra smaker och bra drag.

Betyg: 9/10


3 Cohiba Siglo VI

Doften är lätt halm/hö med inslag av tobaksblad. Väldigt ljust täckblad. Välgjord med fin struktur på täckbladet och inte för kompakt. Smakerna är gräsiga med rostade toner som övergår till lite åt pepparkaks hållet i kryddighet med en örtig underton. Styrkan är medium.

Omdöme: En favorit cigarr pg a att den inte är så kraftig och att den har en härlig krämighet. Oavsett om den kommer i tub eller inte så är den något av ett måste att ha i förvar för speciela tillfällen.

Betyg: 10/10


2 H.Uppmann Magnum 50

Cederdoft med inslag av torkat hö. Lätt ljusbrunt täckblad med fin ådring. Ganska kompakt och välgjord. Ceder med något nötig ton, lätt rostat är dom första smakerna. Övergår lite längre fram till lite hö med kakao men med ceder i svansen. Avslutet är något kryddig. Medium/full.

Omdöme: Ganska fräsch cigarr som inte riktigt har stadgat sig men som kommer att utvecklas till en fulländad cigarr. Magnum 50 har en liten lättare krämighet jämfört med Siglo VI. Den är också billigare vilket gör den mer atraktiv att inhandla. En kommande klassiker?

Betyg: 10/10


Och vinnare är:


Padron Ambassador Natural

Dofter av ceder, tobak och hö. Boxpress med ljust täckblad som har en rustik yta med kraftig ådring. Smaker av ceder och lätt rostade kaffebönor blandat med ren kakao i svansen. Medel med full smak.

Övrigt: En elegant cigarr i både utförande och i rökning. Inte alltför tunga smaker i en harmonisk blandning ger cigarren en härlig fyllighet. Den här kommer från en 25-låda och har några år på nacken vilket bidrar att den har en "mogen" smak. Dessutom är priset på $68 ett riktigt kap.

Betyg: 10/10


Så det var några av cigarrerna som jag tycker är värda att lyfta fram pg a deras smaker, styrkor och konstruktioner. Sedan finns det några i förvaret som kommer att blomma ut under nästa år. Men det får jag skriva om då.


/Hazzard

 
ANNONS
 
Ingen bild

Zippo

9 december 2008 21:34

Det här börjar bli en trevlig tradition nu :-)
Andra året i rad.
Kul som fan o läsa, tackar för den.

/Zippo

 
Ingen bild

Hazzard

9 december 2008 23:29

Tack, det är kul att göra en egen tradition än bara glögg och julöl.:)

/Hazzard

 
mj

mj

15 december 2008 14:43

Mycket kul läsning. Det lär bli en lista som jag går tillbaka till fler gånger, speciellt eftersom jag inte smakat på flertalet av de som finns på listan.

http://mj.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Hazzard - 7 augusti 2011 16:05


Helgen började bra med ett nytt vin från producenten La Spinetta, Langhe Nebbiolo. Genomgående är vinerna från producenten bra, har sedan tidigare Ca Di Pian från 2007 och Il Gentile  Di Casanova från 2007 som båda har varit toppen viner. Tyvärr så...

Av Hazzard - 20 juli 2011 22:34

Satt och slö tittade på TV då man visar Nordea Master och en svensk sperlare fick frågan varför han inte hade spelat i år. Hans svar: "jag har opererat båda axlarna, höger och vänster"! Vilka andra axlar skulle man ha opererat som människa?   ...

Av Hazzard - 20 juli 2011 20:40


  Somona distriktet i Californien är det näst största vin distriket efter Napa Vally, där håller bl a familjen Gallo till som kanske är mest kända för sina viner gjora på Zinfadel druvan. Men man har under några år producerat vin med Cabernet Sauvi...

Av Hazzard - 20 juli 2011 19:55


  Måste ha varit över ett år sedan jag skrev något på bloggen, men två barn och husköp har tagit sin tid. Men nu har jag lite tid över i min ensamhet och passar på att leverera en recension av en cigarr som jag har fått från två håll och var lite hy...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se